В един дъждовен съботен ден освен да се отдадеш на мързела или да измислиш нещо което да ти донесе удовлетворение на душата - какво друго. Седейки и гледайки как падат едрите есенни капки , в ума ми изникна един избелял детски спомен. " В съседната къща , когато бях малък , един мой доста по-голям братовчед доведе от Истанбул майстор на турската кухня.Готвача беше дребен мустакат чичко , с омазана бяла туника , но как този малък човечец караше да ухае около неговата пекарна - извънземно.
И така воден от невръстни спомени , силно желание и необходими продукти се захванах за работа и след 2 часа налице бяха едновремешните турски цървулки . Отхапвайки от тях сетивата ти избухват в екстаз и се отнасяш в онова безгрижно детство , от което с течение на времето в нас остава все по малко . С тези уханни аромати , оставих по широко открехната вратата от едно време.
Ето и рецептата на ТУРСКО ПИДЕ С ТЕЛЕШКА КАЙМА
За тестото:
0,500 кг, брашно
0,350 л хладка вода
1 пакетче суха мая (11 г.)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин (олио)
Продуктите се смесват и се меси до получаване на меко еластично тесто.Оставя се в купа да втаса и да удвои обема си. Обикновено това става от 30 до 40 минути , в зависимост от температурата в стаята. Откъсваме топка колкото юмрук и разточваме на елипса . Слагамепо-средата от плънката , която ще опиша по надолу и завиваме краищата , така че да се получи лодка с плънка за товар.
За плънката:
0,500 кг. телешка кайма ( може и смес , но става по-мазничко )
1 средна глава лук
2 зелени чушки
1 морков
1 среден домат
риган , чубрица и сол на вкус
В тиган с малко зехтин запържваме последователно максимално ситно нарязаните - морков , чушка , лук и подправките. Като поомекнат добавяме и домата ситно нарязан и като се изпари водата добавяме каймата. Бъркаме докато сместа стане на малки топчета. Изчакваме докато изстине и добавяме две сурови яйца и разбъркваме . С получената смес пълним лодките.
В подходяща тава покрита с хартия за печене се поставят пидетата и се пекат в предварително загрята фурна на 250 градуса до зачервяване . При желание може да се добави малко кашкавал преди да се изкарат , за да се запече отгоре.
Изкарват се и се оставят да вземат въздух завити в хартия или чиста кърпа за 10-16 мин.
Сервират се поръсени със ситно нарязан магданоз и наситно нарязани краставица , домат и пресен лук за гарнитура .
Днес споделих един позабравен спомен от детството , аромата на ръчната пещ на стария турски майстор и сладките приказки похапвайки частичка от Ориента с чаша студен айран .
БОН АПЕТИ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар