сряда, 21 март 2018 г.

Парижки профитероли с крем Англес и шоколадов сос


СЪСТАВКИ
ЗА ПАРЕНОТО ТЕСТО

125мл. вода
2 ч.л. захар
40гр. масло
70 гр. брашно
2 яйца

ЗА КРЕМА
300 мл. мляко
1 с.л. ром
1 жълтък
40 гр. пудра захар
20 гр. брашно

ШОКОЛАДОВ СОС
90 гр. шоколад натурален
2 с.л. мед
3 с.л. гореща вода
3 с.л. експресо

В касерола кипваме водата със захарта и маслото до пълно разтваряне . Пресятото брашно го изсипваме изведнъж и енергично бъркаме с дървена лъжица до получаване на гладка топка която да обере в сичко от стените . Дърпаме от котлона и охлаждаме . Разбитите яйца ги прибавяме постепенно при непрекъснато бъркане до пълно разтваряне  . Получава се лъскаво и гладко тесто . Прехвърляме в пош и шприцоваме върху кусненска хартия . Излизат 18 еклерчета .Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса . Преди да са готови изключваме фурната и леко отваряме вратата за да може да излезе парата . Допичат се на отворена вратичка . Охлаждаме . 
За крема : В касерола смесваме всички продукти и слагаме на котлона . Бъркаме до сгъстяване ( гъсто палачинково тесто е консистенцията ) . Оставяме да се охлади добре . 
За шоколадовия сос - На водна баня разтапяме шоколада и прибавяме водата до поемане , после прибавяме меда - до поемане и накрая добавяме меда . Трябва да се получи гладка и лъскава смес . Охлаждаме . 
С пош с тънък накрайник пълним еклерчетата до почявата на крем от дупчицата . Заливаме с шоколада и аранжираме по свой вкус .

Приярен апетит .


Няма коментари:

Публикуване на коментар